OPINION

 

 

Tranquil, Moratinos, tranquil

Salvador Pallarès-Garí

Vice-president de la Federació d'Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí
President de l'Associació Comarcal d'Ajuda al Poble Sahrauí, la Safor

El Sr. Moratinos, Miguel Ángel, és el responsable actual de les relacions exteriors de l'actual govern del Regne d'Espanya. És un diplomàtic de carrera. Però, les declaracions que va fer dijous passat, al si de la Universitat d'Estiu de l'Escorial són, senzillament, insultants. Per als ciutadans de l'Estat espanyol, i per als mateixos ciutadans sahrauís.

Dir que "Llevamos treinta años mirando al sur o a Naciones Unidas, creyendo que otros van a solucionar nuestros problemas, y teniendo la conciencia tranquila porque todos los veranos recibimos a treinta o cuarenta saharauis, les damos de comer, les enseñamos lo que es la modernidad y luego les enviamos a los campamentos a sufrir vientos, humillaciones y, sobre todo, sin ninguna esperanza de futuro", és directament ofensiu.

Ofensiu, en primer lloc, perquè, les humiliacions no les pateixen als campaments, sinó cada dia que passa sense que la part responsable, Espanya, no hi posa remei. I, en segon lloc, perquè nosaltres, els amics del poble sahrauí, també patim la situació humiliant en què es troba aquest poble, els exiliats als campaments de refugiats i els que viuen als territoris ocupats sota l'administració &endash;il·legítima, segons l'ONU- marroquina.

Nosaltres no mirem al sud. Mirem a la cara, al cap de l'estat espanyol i als seus diferents governs, i recordem les seues promeses del passat. I els seus incompliments. Això sí és mostrar-los el caramel, no de la modernitat, sinó de la justícia, i colpejar-los amb el fuet de l'oblit. Això sí que és humiliant.

Nosaltres treballem, cada dia, perquè, no trenta, sinó, més de vuit mil xiquets sahrauís puguen gaudir d'unes Vacances en Pau. També preparem caravanes d'ajuda humanitària i de cooperació per a la població refugiada (als territoris ocupats no poden entrar ni delegacions de polítics espanyols). Treballem per trencar el mur de silenci que, cada, dia, alcen els foscos interessos econòmics i comercials que voldrien fer desaparéixer el poble del Sàhara. Hi ha cap llei menys democràtica que les lleis d mercat?

I el que fem, no és més que una gota d'aigua enmig del desert, ho sabem. Però ho hem de fer, perquè les organitzacions internacionals que se n'haurien d'ocupar, l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats); el PAM (Programa Alimentari Mundial), l'ECHO (Oficina Europea de Cooperació Humanitària), estan contínuament retallant les quantitats d'ajuda que envien als campaments de refugiats.

Segurament el Sr. Moratinos, estaria més tranquil si, en comptes "d'ensenyar la modernitat" a aquests xiquets els deixarem abandonats, amb les seues famílies enmig del desert, esperant que els voltors se'n feren càrrec.

Per acabar, hem de recordar que, segons les Nacions Unides, i diverses sentències judicials espanyoles, aquestes persones encara són responsabilitat de l'administració espanyola: són, formalment, espanyols. No sé què pinta el ministre d'exteriors en un problema que és interior.

Passe un bon &endash;i modern- estiu, Sr. Moratinos.

16.07.04


>> [ARSO HOME] - [OPINIONS]